Wijzigingen in de vestigingswet voor startende zelfstandige ondernemers.

Onder druk van de Europese regelgeving heeft de Vlaamse regering reeds besloten dat vanaf 01 januari 2018 voor bepaalde activiteiten geen specifieke beroepskennis meer zal moeten voorgelegd en/of bewezen worden.

De beroepen waar reeds geen beroepskennis meer voor moet bewezen worden zijn de volgende: kapper, schoonheidsspecialist, masseur, voetverzorger, slager-groothandelaar, beenhouwer, brood- en banketbakker, restaurateur of traiteur-banketaannemer, droogkuis-verver, opticien, dentaaltechnicus, begrafenisondernemer, garagisten, koetswerkers en fietsenmakers.

Ondertussen heeft de Vlaamse regering ook besloten om vanaf 01 september 2018, met een jaar vervroegd, de vereiste van het voorleggen van een attest bedrijfsbeheer niet meer noodzakelijk te maken bij het opstarten van een zelfstandige zaak. Het is een gewestelijke reglementering waardoor het voor de Belgische ondernemers belangrijk waar ze zich zullen vestigen. In de plaats van het attest bedrijfsbeheer zal er een actieplan komen dat zich zal richten op de ontwikkeling van competenties op lange termijn.

En het stopt hier nog niet. De Vlaamse regering heeft echter besloten tijdens de Ministerraad van 6 juli 2018 om de gereglementeerde beroepen in de bouwsector met ingang van 01 januari 2019 af te schaffen. De startende zelfstandige ondernemer zal dus vanaf die datum geen beroepskennis meer moeten aantonen op voorwaarde dat hij in het Vlaams gewest gedomicilieerd is of er zijn maatschappelijke zetel er is gevestigd. Ondertussen is het voorstel overgemaakt aan de Sociaal-Economische raad van Vlaanderen voor advies. Nadien zal het Vlaams Parlement over het initiatief stemmen. Het Besluit treed nadien pas in werking wanneer het in het Belgisch Staatsblad is gepubliceerd.

Indien dit alles in orde komt zal dit betekenen dat vanaf 01 januari 2019 er geen beroepskennis meer zal moeten bewezen worden voor : frigorist-installateur, ruwbouw, stukadoor-cementeer- en dekvloeractiviteiten, tegel-, marmer- en natuursteenactiviteiten, plaatsen en herstellen van schrijnwerk-glazenmaker, algemeen schrijnwerker, eindafwerking, installatieactiviteiten voor centrale verwarming, klimaatregeling, gas en sanitair, dakdekker / waterdicht maken, elektrotechniek en algemeen aannemer.

Vlaanderen laat de ondernemer niet in de steek en zal hem ondersteunen door in te zetten op de investering in levenslang leren en het ontwikkelen van de competenties tijdens de hele loopbaan. Zo kan de ondernemer zich telkens aanpassen aan de razendsnelle evolutie binnen de sector. Daarnaast zullen er ook een aantal alternatieven worden uitgewerkt door Vlaanderen in samenspraak met de verschillende beroepsfederaties.